Van veel auteurs hoor ik dat ze boekpromotie lastig vinden en niet weten hoe en waar ze kunnen beginnen. Vandaag deel ik een nieuwe tip met jullie: het maken van een marketingkalender. Zelf heb ik er ook een gemaakt voor mijn uitgeverij, de Droomvallei, en voor de boekmarketingcursussen. Waarom is dit zo belangrijk en hoe kan het opstellen ervan je leven als auteur veranderen? Ik geef ook een voorbeeld voor het plannen van een mystery evenement en het gebruiken van de marketingkalender in dat kader.

boekmarketingstrategie: marketingkalender

Waarom maak je een marketingkalender?

Het grootste voordeel van een marketingkalender is de structuur die het biedt. In plaats van ad-hoc promotieactiviteiten, helpt een kalender je om vooruit te plannen, belangrijke datums te markeren en je marketinginspanningen te coördineren met boeklanceringen, feestdagen, en andere relevante evenementen. Dit zorgt voor consistentie, een sleutelcomponent van succesvolle marketing, en stelt je in staat om doelgerichte campagnes te voeren die resoneren met je publiek.

Identificeer je doelen en publiek

Voordat je begint met het opstellen van je marketingkalender, is het cruciaal om duidelijke doelen te stellen en je ideale lezer te identificeren. Vraag jezelf af: Wat wil ik bereiken? Meer boekverkopen, grotere naamsbekendheid, of misschien een sterker netwerk binnen de uitgeverswereld? Wie is mijn doelpubliek en wat vinden zij belangrijk? Deze stap vormt de basis van je marketingstrategie.

Maak gebruik van belangrijke data

Kijk naar de kalender en identificeer belangrijke data die relevant zijn voor je doelpubliek. Dit kunnen feestdagen zijn, maar ook minder voor de hand liggende momenten zoals nationale leesdagen, jubilea van beroemde schrijvers, of zelfs wereldboekendag. Plan je activiteiten rond deze data om maximale betrokkenheid te genereren.

Maak een mooie mix van activiteiten

Een succesvolle marketingstrategie omvat een mix van verschillende activiteiten. Denk aan blogposts, social media campagnes, e-mailnieuwsbrieven, signeersessies, en boeklanceringen. Diversiteit houdt je marketing fris en interessant, zowel voor jou als voor je publiek.

Plan een evenement, bijvoorbeeld het mystery evenement

Nu voor de verrassende wending: plan een ‘mystery event’. Dit kan een geheime gast, een onverwachte boeklancering, of een exclusieve online ontmoeting zijn. Het mysterieuze element creëert buzz en houdt je publiek betrokken, terwijl ze speculeren over wat het zou kunnen zijn. Het onthullen van het evenement wordt een marketingmoment op zich, genererend anticipatie en opwinding.

Wees flexibel. Reageer en pas aan

Hoewel het belangrijk is om een plan te hebben, is flexibiliteit noodzakelijk. Wees bereid om je strategie aan te passen op basis van wat werkt en wat niet. Een marketingkalender is niet in steen gebeiteld; het is een levend document dat evolueert met jouw carrière en de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *