De vijfde module van de magische marketing master gaat over bloggen voor auteurs. Dit is een belangrijk onderwerk voor schrijvers. Het biedt een platform voor het delen van gedachten en werk, en het speelt ook een cruciale rol in het opbouwen van een lezerspubliek en het vergroten van online zichtbaarheid.

Waarom bloggen essentieel is voor schrijvers

Het creëert een band met de lezers: Bloggen stelt je in staat om een directe band op te bouwen met je lezers. Dit kan leiden tot een meer betrokken en loyaal publiek.

Ontwikkeling van je schrijfstijl: Door regelmatig te bloggen, verbeter je je schrijfvaardigheden en leer je om helder en creatief te communiceren.

Het vergroot je zichtbaarheid: Een actief blog kan je online aanwezigheid, wat leidt tot meer aandacht voor je boek(en).

Bouw aan je expertstatus: Bloggen over onderwerpen gerelateerd aan je boekgenre of schrijfstijl kan je positioneren als een autoriteit in dat veld.

Het verzinnen van blogonderwerpen

Vaak hoor ik dat het lastig is om te bedenken waarover je kunt bloggen. Je wilt content creëren die niet alleen je lezers interesseert, maar ook bijdraagt aan de ontwikkeling van je schrijverschap. Zelf zit ik nooit zonder blogideeën. Hier wat mogelijkheden waar je aan kunt denken:

Deel je schrijfreis: Bespreek de uitdagingen en successen die je tegenkomt tijdens het schrijfproces.

Recensies en aanbevelingen: Deel je mening over boeken in je genre om je lezers nieuwe inzichten te bieden.

Schrijftips en technieken: Geef advies over verschillende aspecten van het schrijven, van plotontwikkeling tot karaktercreatie.

Inzichten achter je boeken: Vertel over de inspiratie en het onderzoek achter je verhalen.

Beantwoord lezersvragen: Gebruik je blog als een platform om interactie aan te gaan met je lezers.

Lange termijn blogstrategieën

Succesvol bloggen vereist veel inzet. Door consistent te bloggen, bouw je autoriteit op in je vakgebied, ontwikkel je een trouw lezerspubliek en verbeter je je SEO, wat leidt tot een betere online zichtbaarheid. Dit proces draagt bij aan zowel je persoonlijke als professionele groei.

Bloggen is een marathons, geen sprint. Jouw voortdurende inspanningen zullen op termijn vruchten afwerpen, waardoor je impact in je veld aanzienlijk vergroot. Dus blijf schrijven, blijf delen en blijf groeien – jouw toewijding is de sleutel tot succes in de wereld van het bloggen. Wat daarbij kan helpen is:

Plan je content: Een gestructureerde aanpak kan helpen om regelmatig en consequent te bloggen.

Gastbijdragen: Overweeg om andere schrijvers of experts uit te nodigen om diversiteit aan je blog toe te voegen.

Gebruik diverse media: Integratie van video’s, podcasts of infographics kan je blogposts verrijken.

Promoot je blog actief: Gebruik sociale media, nieuwsbrieven en andere kanalen om je blog onder de aandacht te brengen. Als je weet waar je je ideale lezer kunt vinden, gebruik die kennis dan. Als je het nog niet weet: ga op zoek.

contentplanner v2

Schrijf je in voor de contentplanner en nieuwsbrief

Hier kan je je aanmelden voor de contentplanner en de nieuwsbrief. Veel plezier en succes ermee!


Brainstormen over je blog

Ik houd van structuur. Ook voor het bloggen vind ik het prettig om wat hulpmiddelen te hebben, bijvoorbeeld om het brainstormen over onderwerpen wat makkelijker te maken. Daarvoor heb ik dit hulpmiddel ontworpen. Je kunt het als volgt gebruiken:

Hoofdonderwerp boek: Hier vul je het centrale thema of onderwerp van je boek of blog in. Dit geeft richting aan de brainstormsessie.

Korte omschrijving: Dit gedeelte is bedoeld voor een bondige samenvatting of overzicht van het hoofdonderwerp. Het helpt je om je focus te verfijnen en te zorgen dat je ideeën aansluiten bij de hoofdthema’s.

Zoekresultaten: Dit vak is waarschijnlijk bedoeld voor het noteren van ideeën of informatie die je tijdens je onderzoek tegenkomt. Voor het genereren van blogonderwerpen kun je hier trefwoorden, vragen of discussiepunten opschrijven die je tijdens je zoektocht naar gerelateerde informatie vindt.

Te doen: Deze checklist helpt je om de volgende stappen te organiseren. Je kunt hier taken noteren zoals het verder uitdiepen van specifieke ideeën, het uitvoeren van aanvullend onderzoek, het opstellen van concepttitels voor je blogs, of het plannen van je schrijfschema.

Vakken voor subonderwerpen: De zes vakken aan de onderkant van de pagina kan je gebruiken voor aantekeningen over subonderwerpen, die zijn afgeleid van je hoofdonderwerp.

Dit formulier kan dus als volgt worden ingezet voor het brainstormen over blogonderwerpen:

Heb je vragen? Laat het me weten! Ik help je graag. Ik ben Esther van der Ham, auteur, illustrator en uitgever bij Droomvallei Uitgeverij. Mijn kennis en ervaring op het gebied van schrijven en uitgeven deel ik om ook jou te helpen om je boek meer zichtbaar te maken. Want dat verdient je boek. Toch?

Meer leren over boekmarketing?

Meer informatie over de Magische Marketing Master vind je hier. Je kunt je altijd inschrijven. Je ontvangt direct toegang tot de modules die al beschikbaar zijn én tot de inspirerende co work sessies vol tips en adviezen. Je kunt je ook voor een losse module naar keuze aanmelden, dit is zonder toegang tot de co work sessies.

bloggen voor auteurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *