Voor schrijvers is een Ask Me Anything (AMA) sessie een leuke keuze om het gesprek aan te gaan met lezers. AMA’s, populair gemaakt door platforms als Reddit, stellen fans in staat om rechtstreeks vragen te stellen aan hun favoriete auteurs. Hier is een handleiding over hoe je als auteur een succesvolle AMA kunt opzetten.

Kies het juiste platform

De keuze van het platform hangt af van waar je publiek het meest actief is. Reddit heeft een ingebouwd systeem voor AMA’s, maar je kunt ook live gaan op sociale mediaplatforms als Instagram, Facebook, of zelfs een webinar hosten.

Plan je AMA

Timing is cruciaal. Plan je AMA rond de lancering van een nieuw boek of een ander groot nieuwsfeit dat aansluit bij jouw boek. Zorg dat je genoeg tijd hebt om de sessie te promoten.

Promotie voor de AMA

Gebruik al je kanalen (en eventueel die van je uitgever) om je AMA te promoten. Plaats aankondigingen op je sociale media-accounts, je website, en in je nieuwsbrief. Geef een duidelijke datum, tijd, en platform aan. Moedig je volgers aan om vragen vooraf in te dienen als ze niet live kunnen deelnemen.

Bereid je voor

Hoewel een AMA onvoorspelbaar kan zijn, kun je voorbereiden door veelgestelde vragen en antwoorden te bedenken. Zorg ook dat je klaar bent om meer persoonlijke vragen of onverwachte bochten in het gesprek aan te kunnen.

Zorg voor een prettige omgeving

Zorg dat je een rustige plek hebt om je AMA te houden. Controleer je internetverbinding, camera en microfoon. Als je live gaat, zorg dan voor goede verlichting en een rustige achtergrond.

Wees authentiek en open

Een AMA is een kans om jezelf te laten zien. Wees open en eerlijk in je antwoorden. De AMA moet aanvoelen als een gesprek, geen verkooppitch. Zorg wel dat je alleen vertelt wat je daadwerkelijk kwijt wilt.

Houd de tijd in de gaten

Zorg dat je zoveel mogelijk vragen beantwoordt. Als je niet aan alle vragen toekomt, overweeg dan om na de AMA een follow-up te doen via je blog of sociale media.

Zorg voor interactie

Moedig interactie aan. Als iemand een interessante vraag stelt, vraag dan door of stel een tegenvraag. Dit maakt de ervaring rijker voor iedereen die deelneemt.

Doe wat aan nazorg

Na de AMA, post een bedankje voor alle deelnemers en bied eventueel een samenvatting of een opname van de sessie aan. Overweeg om goede vragen of momenten uit te lichten in toekomstige content.

Evalueer

Kijk na de AMA wat goed ging en wat beter kon. Dit zal helpen om je toekomstige AMA’s nog succesvoller te maken.

Wil je meer leren over boekmarketing?

Wil je meer leren over boekmarketing? Meld je dan aan voor de Magische Marketing Master. In twaalf modules leer ik je veel over dit onderwerp. In de maandelijkse co-work sessie mag je me al je vragen stellen (en krijg je nog antwoord ook!)

Samen maken we boekmarketing makkelijker (en leuker).

Esther van der Ham (uitgever bij Droomvallei uitgeverij, auteur en illustrator)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *