Met de deelnemers aan de Magische Marketing Master kregen we het over de relatie tussen schrijver en AI zoals ChatGPT, waarbij teksten worden geschreven met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit kwam aan de orde in de wekelijke samenwerksessie, een soort stok achter de deur om echt tijd te besteden aan je boek of boekmarketing.

Maar goed, AI en boeken schrijven, hoe denk ik daarover was de vraag. Een heel terecht vraag. Bol.com en Amazon worden overspoeld door met AI geschreven boeken. Slecht geschreven, geen inhoud, veel herhaling zijn vernietigende commentaren.

Schrijver en AI

Ik hoop dan ook van harte dat ik als uitgever geen door AI geschreven boeken in mijn mailbox ontvang. Zelf heb ik zo veel ervaring met ChatGPT dat ik denk dat ik er wel doorheen prik. Dat hoop ik in ieder geval. Inderdaad, ik gebruik het wel.

Verzamelen van informatie met AI

Je kunt AI gebruiken voor het verzamelen van informatie over een stad, plaats of land. Met die informatie kan je gaan kijken wat je wel of niet kunt gebruiken én of het waar is. Regelmatig wordt er door AI van alles uit de dikke duim gezogen.

Feedback met AI

Ik zet AI wel eens in om feedback te geven op een tekst of illustratie die ik heb gemaakt of geschreven, om zo de tekst of illustratie nog beter te maken. Best leuk:

Ik heb deze illustratie gemaakt. Kan je daarover een eerlijke beoordeling schrijven?

Dit zegt ChatGPT ervan:

Je illustratie is levendig en vol leven, en toont een heerlijk en sprookjesachtig tafereel. Het gebruik van felle kleuren, vooral de rijke rood- en geeltinten, creëert een vrolijke en opgewekte sfeer. De fijne details in de bloemen en de kleding van de figuur tonen een scherp oog voor design en creativiteit. De vlinders voegen een dynamisch element toe en versterken het algehele gevoel van beweging en verwondering. De achtergrond, met zijn subtiele kleurverloop, complementeert de hoofdonderwerpen zonder ze te overheersen, waardoor de details prachtig naar voren komen. Al met al is het een boeiend stuk dat de kijker meeneemt naar een magische wereld. Goed gedaan!

Of ChatGPT me naar de mond praat weet ik niet, maar dit is wel wat ik wilde bereiken met de tekening.

Social media en AI

Ik gebruik AI wel eens om teksten voor social media te schrijven. Dan vraag ik om vijf berichten over een bepaald onderwerp met goede hashtags erbij. Die gebruik ik als inspiratie voor social media berichten.

Brainstormen met AI

Het sluit een beetje aan bij het vorige kopje: AI kan je heel goed gebruiken om te brainstormen. Geef me vijf plotwendingen, hoe kan de hoofdpersoon reageren op een bepaalde situatie enz. Daar komen best vaak dingen uit die ik zelf niet had bedacht, maar die ik wel weer kan gebruiken of een ander paadje in mijn verhaal laten zien.

Dus ja, je kunt zeker AI gebruiken, maar met beleid, zeker niet 1 op 1 overnemen en altijd checken of het klopt wat de output is.

blogchallenge

Doe mee aan de blogchallenge voor auteurs

Schrijf je nu in voor de blogchallenge. Je ontvangt zeven mailtjes die ervoor zorgen dat jouw boek nog beter zichtbaar wordt!


Eén reactie

  1. Zelf gebruik ik AI op mijn website. Om mijn teksten te laten controleren. Vaak op spelling, maar ook op schrijfstijjl. Waar ik wel voor waak is het dat mijn taal-toon niet teveel veranderd. Anders is het niet meer van mezelf en dan val ik geheid door de mand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *