Ik leg je in dit bericht uit hoe je een booktrailer kan maken in Canva, mijn favorieten tool voor dit soort activiteiten. Een booktrailer kan heel nuttig zijn. Het geeft een voorproefje van wat de lezer kan verwachten en helpen bij het creëren van buzz rondom je boek. In deze blog ga ik stap voor stap door het proces van het maken van een booktrailer met behulp van Canva, een populaire online grafische ontwerptool.

In de video laat ik het je zien.

Een booktrailer maken in Canva

Stap 1: Plan je Booktrailer
Voordat je begint, is het belangrijk om te weten wat je in de trailer wilt opnemen. Bedenk welke aspecten van het boek je wilt benadrukken en welke emotie je wilt overbrengen. Maak een korte schets of storyboard met de belangrijkste elementen.

Stap 2: Maak een Account op Canva
Ga naar de Canva-website en maak een account aan als je die nog niet hebt. Canva biedt zowel gratis als betaalde abonnementen aan. Voor eenvoudige booktrailers is de gratis versie waarschijnlijk voldoende.

Stap 3: Kies een Template
Na het inloggen, klik op ‘Create a design’ en kies dan voor ‘Custom dimensions’. Booktrailers zijn meestal in een 16:9 verhouding, dus voer 1920 pixels in voor de breedte en 1080 pixels voor de hoogte. Zoek vervolgens naar videomodellen door in de zoekbalk ‘video’ te typen, en kies er een die bij de stijl van je boek past.

Stap 4: Voeg Afbeeldingen en Video’s toe
Gebruik de zijbalk om afbeeldingen, video’s of achtergronden toe te voegen. Je kunt eigen bestanden uploaden of gebruik maken van de mediabibliotheek van Canva. Zorg ervoor dat de visuals overeenkomen met de toon en het thema van je boek.

Stap 5: Voeg Tekst toe
Klik op het tekstpictogram aan de zijkant en voeg titels, citaten of beschrijvingen toe. Speel met verschillende lettertypen en groottes om het juiste effect te bereiken.

Stap 6: Integreer Muziek
Muziek kan een krachtig hulpmiddel zijn om emoties op te roepen. Klik op het muziekpictogram in de zijbalk en kies een stuk dat de sfeer van je boek weerspiegelt. Let op de licenties bij het gebruik van muziek die niet van Canva is.

Stap 7: Animeren
Geef je booktrailer extra flair door animaties toe te voegen. Canva heeft een selectie van eenvoudige animaties die je aan tekst of afbeeldingen kunt toevoegen.

Stap 8: Bekijk en Bewerk
Speel je booktrailer af om te zien hoe alles samenkomt. Let op timing, overgangen en tekstleesbaarheid. Maak waar nodig aanpassingen.

Stap 9: Download je Booktrailer
Als je tevreden bent met je booktrailer, klik je op ‘Download’ in de rechterbovenhoek. Selecteer ‘Video’ als bestandstype en klik op ‘Downloaden’. Canva zal nu je video renderen en voorbereiden voor download.

Stap 10: Deel je Booktrailer
Nu je booktrailer klaar is, is het tijd om het met de wereld te delen! Upload het naar platforms zoals YouTube, Vimeo, of sociale media, en embed het op je website of blog. Zorg ervoor dat je de trailer deelt met je netwerk en vraag hen het verder te verspreiden.

Extra Tips voor je booktrailer

Houd het Kort: Een goede booktrailer moet pakkend en kort zijn, meestal niet langer dan 1-2 minuten.

Call-to-Action: Vergeet niet om aan het einde van de trailer een call-to-action toe te voegen, zoals waar het boek te koop is.

Gebruik van Rechtenvrije Materialen: Zorg ervoor dat alle media die je gebruikt rechtenvrij zijn, of dat je de juiste licenties hebt om ze te gebruiken.

Feedback: Voordat je de trailer publiceert, laat het aan een paar mensen zien en vraag om feedback. Dit kan je helpen om elementen die je zelf over het hoofd hebt gezien te verbeteren.

Heb je een booktrailer gemaakt? Deel de link ernaar in een reactie onder dit bericht!

Veel plezier!

Esther

Een boektrailer maken in canva

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *