Als auteur is het opbouwen van je eigen merk essentieel om zichtbaar te worden en je lezerspubliek te vergroten. Een sterk auteursmerk helpt je om je te onderscheiden in de overvolle boekenmarkt. Hier zijn enkele praktische stappen om aan je merk te werken.

boekmarketingstrategie: jouw eigen merk

Wie ben jij als schrijver?

Begin met een duidelijk beeld van wie je bent als schrijver. Wat zijn je kernwaarden? Welke thema’s behandel je vaak in je boeken? Dit helpt je om een consistent merkbeeld te vormen dat resoneert met je lezers.

Ken je doelgroep

Wie wil je bereiken met je boeken? Door je ideale lezer te identificeren, kun je gerichter communiceren en promoties opzetten die echt aanslaan.

Creƫer een relevante online aanwezigheid

Een professionele website en actieve social media accounts zijn onmisbaar. Zorg dat je online aanwezigheid je merk weerspiegelt door de stijl en inhoud consistent te houden met wie je bent als schrijver. Kies relevante kleuren en lettertypes en pas die toe, bijvoorbeeld in het ontwerpprogramma Canva (ik heb geen aandelen maar ben wel fan!).

Wees zichtbaar en reageer

Neem deel aan evenementen, signeersessies en andere bijeenkomsten. Online kun je deelnemen aan webinars, virtuele boeklanceringen en discussies. Dit bouwt niet alleen je netwerk uit, maar versterkt ook je merk als toegankelijke auteur. Reageer op geplaatste reacties van lezers. Maar denk aan de balans. Je kunt jezelf makkelijk verliezen in social media, waardoor geen tijd overblijft voor iets anders.

Wees consistent in je boodschap

Of het nu gaat om je boeken, blogs of social media posts, zorg voor consistentie in je boodschappen. Dit helpt lezers om je te herkennen en te vertrouwen, waardoor je merk sterker wordt.

Vraag feedback en neem stappen

Luister naar de feedback van je lezers en collega’s. Dit geeft je waardevolle inzichten in hoe je je merk kunt verbeteren en verder kunt ontwikkelen.

Wees authentiek

Zo belangrijk en al vaker aangehaald: wees authentiek in alles wat je doet. Je lezers kunnen onechtheid herkennen, dus wees trouw aan jezelf en je schrijfstijl.

Het opbouwen van een auteursmerk is een doorlopend proces waarvoor tijd en geduld nodig is. Door deze stappen te volgen, leg je een solide basis voor je merk en vergroot je de kans op succes in de uitgeverswereld. Als je meer ondersteuning nodig hebt bij het bouwen van je merk, overweeg dan om je in te schrijven voor een gespecialiseerde cursus zoals de ‘Magische Marketing Master‘ die dieper ingaat op deze en andere marketingtechnieken speciaal voor auteurs. Je kunt ook kiezen voor een losse module naar keuze, bijvoorbeeld over auteursbranding.

Veel succes en laat het me vooral weten als er vragen zijn!
Groet Esther van der Ham.

contentplanner v2

Schrijf je in voor de contentplanner en nieuwsbrief

Hier kan je je aanmelden voor de contentplanner en de nieuwsbrief. Veel plezier en succes ermee!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *