Hoe kan je netwerken leuk maken?

Vaak wordt netwerken gezien als een noodzakelijke maar vervelende taak. Het beeld van stijve zakelijke bijeenkomsten en geforceerde gesprekken spreekt mij zelf ook niet aan, maar toch is het best mogelijk om samenwerken leuk te maken. Persoonlijk ben ik er zelf dol op. In mijn uitgeverij werk ik veel samen en ik moedig de auteurs van Droomvallei Uitgeverij ook aan om elkaar te ondersteunen, bijvoorbeeld in het Droomvallei Clubhuis. Hoe kan je stappen richting effectieve netwerken zetten?

Boekmarketingstrategie: netwerken

Kies voor het netwerken evenementen die bij jou passen

Niet alle netwerkevenementen zijn hetzelfde. Zoek naar evenementen die aansluiten bij jouw interesses en persoonlijkheid. Ben je een boekenliefhebber? Een virtuele boekclub of een auteursgesprek kan een perfecte setting zijn. Voorkeur voor informele sfeer? Kijk uit naar netwerkborrels of meetups in een ontspannen omgeving. Door evenementen te kiezen die je natuurlijk aanspreken, wordt netwerken al meteen een stuk leuker. Zelf ga ik regelmatig met de boeken van Droomvallei Uitgeverij op pad naar een beurs of festival (zoals Boekgerei waar ik een lezing geef over boekmarketing, auteurs ontmoet en andere professionals ontmoet uit de uitgeefwereld waarmee ik kan sparren).

Benader het netwerken als een avontuur

Verander je mindset door netwerken te zien als een avontuur, een kans om nieuwe mensen te ontmoeten en van hen te leren. Elke persoon heeft een uniek verhaal en kennis die ze kunnen delen. Benader elk gesprek met nieuwsgierigheid en openheid, zonder de druk te voelen om iets te “verkrijgen” uit de interactie. Deze benadering kan helpen om de druk te verminderen en de ervaring plezieriger te maken.

Maak gebruik van sociale media

Sociale media bieden een laagdrempelige manier om te netwerken. Je kunt gesprekken voeren, vragen stellen, en deelnemen aan discussies op platforms zoals Twitter, LinkedIn, of specifieke forums gerelateerd aan jouw veld. Het gebruik van sociale media stelt je in staat om op je eigen tempo te netwerken, in een omgeving waar je je comfortabel voelt.

Organiseer zelf evenementen

Als je moeite hebt met het vinden van evenementen die je aanspreken, waarom organiseer je dan niet zelf iets? Het kan iets kleins zijn, zoals een koffiebijeenkomst met enkele lokale professionals, of zelfs een online discussiegroep over een onderwerp dat je interesseert. Door zelf de touwtjes in handen te nemen, kun je het netwerken vormgeven op een manier die voor jou het meest zinvol en plezierig is. Het hoeft echt niet groot te zijn, een aantal mensen bij elkaar kan heel goed werken!

Wees jezelf

Misschien wel de belangrijkste tip: wees authentiek. Probeer niet iemand te zijn die je niet bent, alleen maar om indruk te maken op anderen. Mensen waarderen echtheid en zijn meer geneigd zich te verbinden met iemand die oprecht is. Door jezelf te zijn, trek je mensen aan die op jouw golflengte zitten, wat de basis legt voor sterkere, zinvollere connecties.

Netwerken hoeft geen taak te zijn waar je tegenop ziet. Met de juiste benadering en mindset kan het een verrijkende ervaring worden die zowel plezierig als voordelig is voor je professionele ontwikkeling. Door evenementen te kiezen die je interesseren, elk gesprek te benaderen als een avontuur, actief te zijn op sociale media, zelf evenementen te organiseren, en bovenal jezelf te blijven, kun je van netwerken een van de meest leuke aspecten van je professionele leven maken.

Wat zijn netwerken die jij in kunt zetten om jouw boek nog beter zichtbaar te maken? Welke stap ga jij zetten om andere mensen te ontmoeten en de samenwerking aan te gaan? Zie jij beren op de weg? Hoe kan jij die beren een plaats geven in jouw boekmarketing? Het zal niet vanzelf gaan, maar het levert wel veel op! Toch?

Netwerken en samenwerken is ook een belangrijke module in de magische marketing master. Wie kiest voor een jaargtraject, kan ook deelnemen aan de co-work sessies waar je jouw vragen kan stellen en waar ik je op weg kan helpen om jouw boek nog meer zichtbaarheid te geven.

contentplanner v2

Schrijf je in voor de contentplanner en nieuwsbrief

Hier kan je je aanmelden voor de contentplanner en de nieuwsbrief. Veel plezier en succes ermee!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *