Heb je moeite om je boek onder de aandacht te brengen? Soms kan de oplossing heel makkelijk zijn. Een leuke manier om je boek te promoten, is door samen te werken met lokale ondernemers. Dit artikel laat zien hoe zo’n samenwerking eruit kan zien en wat het jou en je boek kan brengen.

Wat is Cross-Promotie?

Cross-promotie betekent dat jij en een ander bedrijf of een andere auteur elkaar helpen om meer klanten of lezers te krijgen. Je werkt samen omdat je iets gemeenschappelijks hebt, maar niet met elkaar concurreert. Voor een schrijver kan dit betekenen dat je samenwerkt met lokale winkels, cafés of andere plekken waar jouw toekomstige lezers komen.

maak je boek zichtbaar: samenwerken

Hoe kan je een samenwerking opzetten?

Zoek een Partner

Kijk rond in je buurt naar bedrijven die goed passen bij jouw boek. Als je een boek over gezond leven hebt geschreven, denk dan aan een samenwerking met een sportschool of gezondheidswinkel.

Wat kun jij bieden?

Denk na over wat jij kunt bieden. Misschien kan je een leuke avond organiseren in de winkel of een speciale korting geven aan klanten van het bedrijf.

Geef een feestje!

Een evenement is een goede manier om mensen direct te betrekken. Organiseer bijvoorbeeld een lezing of een workshop bij je partner. Dit is niet alleen leuk voor bezoekers, maar het geeft jou ook een podium om je boek te verkopen.

Vertel Iedereen over de samenwerking

Gebruik sociale media, lokale kranten en flyers om je event te promoten. Zorg dat je duidelijk maakt wat mensen kunnen verwachten en waarom ze moeten komen.

Voorbeelden van samenwerking

Samenwerking met Lokale Bibliotheken

Evenementenreeks: Organiseer een serie workshops of lezingen in de bibliotheek die onderwerpen behandelen gerelateerd aan je boek. Dit kan variëren van schrijfworkshops tot discussies over thema’s binnen je boek.

Leesclubs: Werk samen met bibliotheken om je boek te promoten als de ‘pick of the month’ voor hun leesclub. Bied aan om deel te nemen aan de discussie, hetzij persoonlijk of via een videoverbinding.

Samenwerking met Scholen

Gastlessen: Als je boek geschikt is voor jongeren, kun je samenwerken met scholen om gastlessen of leesuurtjes te geven. Dit kan een geweldige manier zijn om jonge lezers te inspireren en tegelijkertijd je boek onder de aandacht te brengen.

Educatieve Materialen: Bied scholen gratis educatieve materialen aan die gebaseerd zijn op je boek, zoals studiegidsen of projectideeën.

Partnerschap met Lokale Bedrijven

Thema-avonden: Werk samen met restaurants of cafés om thema-avonden te organiseren die aansluiten bij je boek. Bijvoorbeeld, een diner gebaseerd op de setting of tijdperk van je verhaal.

Evenementen: Organiseer een evenement waar lokale kunstenaars, muzikanten, en andere creatieven samen komen om hun werk te tonen, geïnspireerd door de thema’s of setting van je boek.

Samenwerking met Non-profitorganisaties

Goede Doelen Evenementen: Sluit je aan bij non-profitorganisaties om evenementen te organiseren waar een deel van de boekverkoop naar het goede doel gaat. Dit kan helpen om zowel bewustzijn voor de zaak als voor je boek te genereren.

Bewustwordingscampagnes: Als je boek gaat over maatschappelijke kwesties, werk dan samen met relevante organisaties om bewustwordingscampagnes op te zetten.

Samenwerking met Lokale Kunstenaars en Ambachtslieden

Merchandise: Werk samen met lokale kunstenaars of ambachtslieden om unieke merchandise te creëren die gebaseerd is op je boek, zoals illustraties, sieraden, of handgemaakte boekenleggers. Dit kan een extra inkomstenbron zijn en tegelijkertijd je boek promoten.

Pop-up Evenementen: Organiseer pop-up evenementen in galerijen of markten waar je boek en de gerelateerde producten worden verkocht naast het werk van lokale kunstenaars.

Waarom Werkt Dit?

Door samen te werken met lokale ondernemers, krijg je toegang tot hun klantenkring. Mensen die misschien nog nooit van jou of je boek hebben gehoord, kunnen zo in contact komen met je werk. Bovendien ondersteun je elkaar als lokale ondernemers, wat altijd een goed verhaal is.

De magische marketing master voor auteurs

Wil je meer leren over boekmarketing? Meld je dan aan voor de Magische Marketing Master. In twaalf modules leer ik je veel over dit onderwerp. In de maandelijkse co-work sessie mag je me al je vragen stellen (en krijg je nog antwoord ook!)

Samen maken we boekmarketing makkelijker (en leuker).

Esther van der Ham (uitgever bij Droomvallei uitgeverij, auteur en illustrator)

contentplanner v2

Schrijf je in voor de contentplanner en nieuwsbrief

Hier kan je je aanmelden voor de contentplanner en de nieuwsbrief. Veel plezier en succes ermee!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *