Er worden in Nederland vele boekenprijzen uitgereikt in allerlei genres. Ook een aantal boeken van Droomvallei Uitgeverij zijn in de prijzen gevallen. Zo is Carrousel gekozen tot een van de 50 beste thrillers van 2021-2022 door Vrouwenthrillers en staat in 2023 het kinderboek “Skip en de gestolen boot van fort Kakkers’ op de shortlist van de Juno kinderboekenprijs. Dit boek staat ook op de longlist voor de Hotze de Roos prijs. Twee delen van Clara, geschreven door Pieter Feller en Tiny Fisscher, zijn terecht gekomen op de longlist van de Thea Beckmanprijs, voor boeken die over geschiedenis gaan.
Belangrijke prijzen in Nederland
Er zijn in Nederland diverse prijzen waarvan je waarschijnlijk al wel eens hebt gehoord. Aanmelding voor veel van deze prijzen moet worden gedaan door de uitgever.
Enkele van de belangrijke prijzen zijn:
De Libris Literatuurprijs: De meest prestigieuze prijs voor Nederlandstalige literatuur is de Libris Literatuurprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire werk. De winnaar ontvangt een geldbedrag en een bronzen legpenning. Ook andere prijzen zoals de AKO Literatuurprijs (nu BookSpot Literatuurprijs) en de ECI Literatuurprijs (nu BookSpot Lezersprijs) erkennen literair talent.
Kinderboekenprijs: Voor kinder- en jeugdliteratuur is er de Gouden Griffel, de bekendste prijs in Nederland. Deze wordt toegekend aan het beste kinderboek van het jaar. Naast de Gouden Griffel is er ook de Zilveren Griffel, die naar andere bijzondere boeken gaat. Voor prentenboeken is er de Gouden Penseel. Deze prijzen stimuleren het schrijven en illustreren van kwalitatieve kinderboeken.
Thrillerprijs: Liefhebbers van spannende boeken kunnen uitkijken naar de Gouden Strop. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste Nederlandstalige thriller. Het winnende boek ontvangt een geldprijs en veel publiciteit. Ook de Schaduwprijs wordt uitgereikt aan het beste thrillerdebuut.
Historische boekenprijs: Voor historische non-fictie is er de Libris Geschiedenis Prijs. Deze prijs beloont het beste historische boek van het jaar. Het kan gaan om boeken over uiteenlopende onderwerpen, zoals politiek, cultuur, wetenschap of maatschappij.
Poëzieprijs: Liefhebbers van poëzie kunnen genieten van de VSB Poëzieprijs. Deze prijs bekroont de beste Nederlandstalige dichtbundel van het jaar. Naast een geldbedrag ontvangt de winnaar ook veel waardering en aandacht voor zijn of haar werk.
Debuutprijs: Voor debuterende schrijvers is er de Anton Wachterprijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan het beste literaire debuut. Het winnen van deze prijs kan de start betekenen van een veelbelovende schrijverscarrière.
Biografieën- en non-fictieprijzen: De twee belangrijkste prijzen op het gebied van biografieën en non-fictie zijn de Biografieprijs en de Brusseprijs. De Biografieprijs wordt toegekend aan de beste biografie van een Nederlandstalige schrijver. De Brusseprijs bekroont het beste journalistieke boek.
Hoe werkt het over het algemeen met de boekenprijzen?
De meeste boekenprijzen werken op ongeveer dezelfde manier. Op de websites van de prijzen staat exact aan welke voorwaarden moet worden voldaan (check dat dus altijd) maar globaal is de werkwijze als volgt:
- Voordat je je boek aanmeldt voor een boekenprijs, is het belangrijk om de voorwaarden en reglementen zorgvuldig door te nemen. Deze informatie is te vinden op de website van de betreffende prijs. Let op criteria zoals de publicatiedatum, taalvereisten en genrespecificaties om er zeker van te zijn dat je boek in aanmerking komt. Vaak wordt er ook een nurcode gevraagd waaraan je boek moet voldoen.
- Bereid je aanmelding voor: Verzamel alle benodigde informatie en materialen voor je aanmelding. Dit kan onder andere een exemplaar van het boek, een samenvatting, biografische informatie over de auteur en eventueel persoonlijke aanbevelingen of recensies omvatten. Soms moeten er meerdere boeken worden opgestuurd naar de verschillende juryleden.
- Aanmeldingsformulier invullen: Vul het online aanmeldingsformulier in of stuur het per e-mail/post op, afhankelijk van de instructies van de boekenprijs. Zorg ervoor dat je alle vereiste informatie en documenten bijvoegt.
- Aanmeldingskosten: Sommige boekenprijzen vragen mogelijk een kleine vergoeding om de aanmelding te verwerken. Controleer of er aanmeldingskosten zijn en betaal deze indien nodig.
- Jurybeoordeling: Nadat de aanmeldingsperiode is verstreken, zal een jury van experts de ingezonden boeken beoordelen. Ze zullen de boeken zorgvuldig lezen en evalueren om te bepalen welke werken genomineerd worden.
- Longlist: De longlist is de lijst met boeken die zijn geselecteerd uit de ingezonden werken. Dit is meestal een lange lijst van boeken die opvallen en potentieel kans maken op de prijs. De longlist wordt vaak bekendgemaakt voordat de shortlist wordt onthuld.
- Shortlist: De shortlist is de uiteindelijke selectie van boeken die kans maken op de boekenprijs. Dit is een kleinere lijst dan de longlist en bestaat meestal uit ongeveer vijf tot tien boeken. De shortlist wordt bekendgemaakt nadat de longlist is aangekondigd.
- Prijsuitreiking: Uiteindelijk zal de boekenprijs een ceremonie of evenement organiseren om de winnaar bekend te maken. Dit is het hoogtepunt van het prijsproces en wordt vaak gevierd met publiciteit, persaandacht en erkenning voor de winnende auteur, de uitgever en het boek.
Websites van de ‘grote’ boekenprijzen
Elke boekenprijs heeft een eigen website. Dit zijn de websites van de belangrijkste boekenprijzen:
- Libris Literatuurprijs: Website: https://www.librisprijs.nl/
- Gouden Griffel: Website: https://www.kinderboekenweek.nl/gouden-griffel/
- Gouden Strop: Website: https://www.hebban.nl/awards/de-gouden-strop
- Libris Geschiedenis Prijs: Website: https://www.librisgeschiedenisprijs.nl/
- Anton Wachterprijs: Website: https://www.antonwachterprijs.nl/
- Biografieprijs: Website: https://www.biografieprijs.nl/
- Brusseprijs: Website: https://www.nporadio1.nl/de-brusseprijs
Andere boekenprijzen
Om je boek voor de bovenstaande prijzen aan te melden is misschien niet het eerste wat in je opkomt. Toch heeft het zin om dit te volgen. Lees de boeken van de winnaars en laat je erdoor inspireren. Er zijn wel andere boekenprijzen waarvoor het meer zin heeft om een poging te wagen.
Kijk bijvoorbeeld eens op deze websites:
Hebban Debuutprijs
Een aantal van deze organisatoren interviewen de auteurs die op de longlist staan, dus dat is altijd fijn!
Er zijn ook prijzen die regionaal worden uitgereikt. Houd de kranten of huis aan huis blaadjes in de gaten en schrijf je in!
Ontbreekt er een prijs op deze lijst? Laat het me weten!
Meer tips ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt meteen een contentplanner om jouw socialmedia plan te maken.